Oświadczenie właścicieli działek

Po wnikliwej analizie kosztów i możliwości podłączenia naszego osiedla do sieci kanalizacyjnej i wodociągowej wyłonił się dość nieciekawy obraz.

Jak Państwo wiecie, nasz deweloper jest bliski ogłoszenia upadłości. Pozostawił po sobie mnóstwo nie załatwionych spraw i niezapłacone faktury. Wybudowane nielegalnie sieci, z których obecnie korzystamy zostały uruchomione tymczasowo i czas korzystania z nich dobiega końca. Już teraz gmina zapowiedziała podniesienie nam opłaty , gdyż obecny stan rzeczy jest dla niej nieopłacalny.

Stanęliśmy więc przed koniecznością samodzielnego zfinansowania odprowadzenia ścieków i wody deszczowej z naszego osiedla. Nie są to małe koszty, ale trwanie w obecnej sytuacji może narazić nas na jeszcze większe straty finansowe nie licząc nerwów, braku czasu i ciągłego stresu.

Nieprawidłowe położenie sieci wodociągowej konfliktuje nas z sąsiadami i w niedalekiej przyszłości może spowodować przerwy w dostawie wody , której skutki i czas trwania są trudne do przewidzenia.

Jeżeli chodzi o kanalizację to mamy dwie drogi. Pierwsza: podpięcie się do istniejących instalacji. Druga: wybudowanie własnych szamb. Odpowiedź nasuwa się sama – chyba, że chcemy aby w krótkim czasie nasze osiedle nosiło nazwę cuchnące Karwiany.

Na dłuższą metę szamba są nieopłacalne ekonomicznie. Oprócz tego, rozwiązanie to nie załatwia sprawy wody deszczowej, która obecnie jest odprowadzana „niechcący” na okoliczne grunty przy okazji tworząc rozlewiska „gdzie popadnie”.

Po wybudowaniu osiedla z drugiej stronie ulicy Dębowej sytuacja pogorszy się. Stanie się faktem zalewanie drogi dojazdowej, a nawet niektórych posesji. Wiążą się z tym straty materialne i roszczenia finansowe wobec nas. Można się tu oczywiście spierać o zasadność takich roszczeń, ale nie załatwia to sprawy.

Zarząd Stowarzyszenia w porozumieniu z Gminą i Deweloperami budującymi sąsiednie osiedla przygotował rozwiązanie, które w sposób ostateczny i ekonomicznie uzasadniony rozwiązuje powyższe problemy.

Po wykonaniu inwentaryzacji istniejących instalacji w ciągu kilku dni przedstawimy Państwu niezbędne nakłady i korzyści, również koszty związane z dokończeniem inwestycji. Na razie terminy nie są dokładnie znane, czekamy na ofertę partycypacji od Pekabud.

Proszę się zastanowić i mobilizować sąsiadów, gdyż jedynie wspólne działanie jest gwarancją pozytywnego załatwienia sprawy.

Oprócz nakładów finansowych konieczne jest przekazanie do dyspozycji Stowarzyszenia oświadczenia (każdego ze współwłaścicieli) o wyrażeniu zgody na zrealizowanie inwestycji na działkach będących w naszym wspólnym posiadaniu.

Powyższe inwestycje to budowa instalacji wod-kan, budowa instalacji deszczowej oraz budowa drogi.

Oświadczenia te muszą być podpisane, podkreślamy, przez WSZYSTKICH współwłaścicieli działek drogowych. W przeciwnym wypadku niemożliwe będzie uzyskanie pozwoleń na budowę i odbiór (sieci są wybudowane nielegalnie) jak również zakończenie budowy.

Oświadczenia ,zaopiniowane przez prawnika stowarzyszenia ,zostaną przesłane do Państwa w osobnej korespondencji email. Potem zostaną zebrane przez Zarząd Stowarzyszenia i przekazane Inwestorowi, realizującemu projekty.

Komplet oświadczeń jest niezbędny, gdyż pozwala Inwestorowi na złożenie „oświadczenia o dysponowaniu terenem na cele budowlane”, co z kolei jest warunkiem niezbędnym do uzyskania pozwolenia na budowę.

Zakończenie budowy infrastruktury i podłączenie naszego osiedla do sieci kanalizacyjnych jest kluczem do uregulowania stanu prawnego i uzyskania pozwolenia na użytkowanie naszych domów.

Zarząd Stowarzyszenia Mieszkańców „Karwiany- Komorowice”.

Drukuj wpis Drukuj wpis: Oświadczenie właścicieli działek